De Woningblogster
You Are Reading
Een pelletkachel is een toevoeging aan het interieur
0
Interieur

Een pelletkachel is een toevoeging aan het interieur

Een huis moet aanvoelen als een thuis. Zo moet je er gezellig en warmpjes bij kunnen zitten. Ontbreekt dit in jouw woning? Dan kun je misschien eens denken aan een pelletkachel. Deze staat gezellig én het geeft ook nog eens warmte af. Een ware toevoeging aan het interieur, dus. Bovendien heeft een pelletkachel nog meer voordelen. Hieronder praten we je bij.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een houtkachel, maar dan met een moderne twist. Je verwarmt de kachel namelijk niet met houtblokken maar met zogenoemde pellets. Dat zijn restjes hout zoals snippers en zaagsel samengeperst tot een houtkorrel. Deze vorm van verwarmen is een stuk schoner dan aardgas en in vergelijking met een houtkachel stoot je minder fijnstof uit. Bovendien gaat het verwarmen via een pelletkachel heel eenvoudig. Een pelletkachel kopen is voor veel mensen daardoor een aantrekkelijke keuze, en we geven hen geen ongelijk.

1. Sfeervol

Hier is waarschijnlijk iedereen het mee eens: een pelletkachel zorgt voor sfeer in de woning. Wanneer jij een pelletkachel in jouw huis laat installeren weet je zeker dat jouw woonkamer aanvoelt als een gezellige ruimte. En bovendien zal een pelletkachel goed staan in ieder interieur, of je nou een strakke inrichting of een landelijke inrichting hebt. En zeg nou zelf: hoe heerlijk is het om lekker naar het vuurtje te kunnen staren met een warme kop thee in de hand? Dat wordt gegarandeerd genieten.

2. Goedkoop stoken

Maar naast de gezelligheid heeft een pelletkachel ook nog eens een groot voordeel voor jouw portemonnee, want dankzij een pelletkachel kun jij goedkoop stoken. Een pelletkachel kan namelijk genoeg warmte uitstoten om jouw volledige woonkamer te verwarmen. Zo hoef je in de winterdag jouw cv-ketel niet volop open te draaien. Dat scheelt weer in de maandelijkse kosten, helemaal omdat de gasprijzen de pan uit rijzen. De pellets die je moet gebruiken zijn daarnaast relatief goedkoop. Vooral als je kiest voor hoogkwalitatieve pellets zul je zeker het verschil merken.

3. Eenvoudig verwarmen

Een pelletkachel is een eenvoudige vorm van verwarmen. Wat veel mensen niet weten, is dat een pelletkachel volledig werkt op stroom. Je mag de aanmaakblokjes en de aansteker dus achterwege laten, want dit heb je niet nodig om de pelletkachel op gang te brengen. Een pelletkachel zal starten wanneer jij het seintje doorgeeft: jij kunt met de thermostaat de gewenste temperatuur aangeven. Ook geef je vaak aan op wat voor tempo de pelletkachel moet verwarmen. Op basis hiervan berekent hij hoeveel pellets en hoeveel lucht hij nodig heeft. De pelletkachel zal zichzelf vullen met het aantal pellets en het stoken kan beginnen! We kunnen dus wel zeggen dat het een slim systeem is.

4. Luxe snufjes

Maar het kan nóg slimmer. Er bestaan namelijk een aantal pelletkachels met luxe toevoegingen. Zo zijn er pelletkachels die programmeerbaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld aangeven op welk moment de pelletkachel moet gaan opwarmen door een dag- of weekprogramma door te geven. Ook bestaan er pelletkachels die je met jouw telefoon of met een afstandsbediening kunt bedienen. Zo kun je jouw woning op ieder gewenst tijdstip verwarmen. Thuiskomen in een aangenaam temperatuurtje was nog nooit zo fijn geweest.

5. Verbruikt weinig energie

Zoals net al werd benoemd werkt een pelletkachel op energie. Maar je zult vast denken dat dit enorme stroomvreters zijn, omdat het jouw hele woonkamer kan verwarmen. Gelukkig is dit niet waar: een pelletkachel verbruikt zelfs minder energie dan een gemiddelde cv-ketel. Bovendien wordt bijna alle energie die de pelletkachel verbruikt omgezet in warmte. Een pelletkachel hoeft bijvoorbeeld niet continu aan te slaan, wat een cv-ketel wel doet. Dat is een prettig idee. Redenen genoeg dus om een pelletkachel aan te schaffen. Meer informatie over de installatie, het onderhoud ervan én het assortiment vind je op pelletkachels.nl.