De Woningblogster
You Are Reading
Welke lamp past bij jouw woonkamer?
0
Interieur

Welke lamp past bij jouw woonkamer?

De goede lamp, of misschien wel meerdere lampen, uitkiezen voor je woonkamer: makkelijker gezegd dan gedaan. Een lamp doet namelijk meer dan alleen maar voor verlichting zorgen. Hij vormt, zeker als hij zich op een goed zichtbare plek bevindt, ook echt een onderdeel van je interieur. Zelfs als hij helemaal niet aan staat. Het is dus echt zaak om even rustig de tijd te nemen bij het doen van je aankoop, en op zoek te gaan naar de lamp die helemaal past bij wat jij in gedachten hebt.

Kijk eerst eens naar de buitenkant

Een lamp, die kopen we van oudsher vooral uit een functioneel oogpunt. Zonder lampen zou het als de zon onder is knap donker worden in huis, en zit er bijna niets anders op dan maar te gaan slapen tot hij de volgende ochtend weer op komt. Al sinds mensenheugenis zijn we dan ook al op zoek naar manieren om voor licht te zorgen. Lange tijd deden we dat met vuur, handig, want dat gaf ook meteen warmte, maar sinds de introductie van de elektriciteit gebruiken we er lampen voor.

Die lampen, die zijn natuurlijk vooral functioneel. Ze geven licht. Maar alhoewel je ze niet zou kopen als ze geen licht zouden geven, worden ze uiteindelijk wel een onderdeel van je interieur. Een onderdeel dat je ook ziet als zij geen licht geven. Zorg er dus voor dat de lampen die je koopt in ieder geval bij je interieur passen, en niet uit de toon vallen. Nog beter wordt het als de lamp je interieur zelfs aanvult. Plaats je bijvoorbeeld hele stoere industriële lampen in een interieur met een industriële look, dan kunnen deze echt een aanwinst of zelfs een blikvanger zijn. Ga dus vooral op zoek naar lampen die echt bij jou en je kamer passen.

Geeft hij het juiste licht en staat hij op de goede plek?

Is de lamp eenmaal gevonden, dan is het zaak om deze op de juiste plek te plaatsen. Een hanglamp kan bijvoorbeeld een mooi accent geven boven een tafel, en ervoor zorgen dat deze goed verlicht is, maar pas dan wel weer op dat je niet steeds je hoofd ertegen stoot. 

Zorg er ook voor dat je kiest voor een lichtbron die past bij wat de lamp maximaal aan kan, dat staat doorgaans in de lamp vermeld. Daarnaast moet de felheid en de tint van de lamp natuurlijk ook passen bij je kamer; je wilt waarschijnlijk licht in een warme tint, en verspreid door je kamer sterkere en zwakkere lichtbronnen afwisselen. Een redelijk felle lamp is handig om de kamer in één keer van genoeg licht te voorzien om je er te kunnen bewegen, terwijl wat kleinere accenten vooral voor extra sfeer zorgen.