De Woningblogster
You Are Reading
Tips voor de perfecte budget woningisolatie
0
Interieur

Tips voor de perfecte budget woningisolatie

In de huidige markt is het niet gemakkelijk een betaalbare, goede en energiezuinige woning te vinden. Met deze tips kom je als starter beter uit de hoek en zorg je ervoor dat je woning ook in de toekomst heel bewoonbaar blijft. Budget is ook voor isolatie een belangrijke factor om op zoek te gaan naar de perfecte woning met een optimale isolatie. Natuurlijk wil iedereen zo laag mogelijke maandlasten, dus wees alert op eventuele afwijkende waarden bij inspectie. Zo heb je nog meer controlemogelijkheden!

Check je CV-installatie

Als eerste goedheid wensen we ons dat je een goede CV-installatie in je woning hebt laten plaatsen of dat deze al aanwezig was. Deze zorgt voor een betrouwbare verwarming, in een energiezuinige woning. Wel moet je regelmatig kijken of de installatie goed functioneert en of de aansluitingen van de installatie goed zijn aangesloten en niet verroest zijn. Zorg voor goed bevestigde aansluiting en goede afvoeren bij de aansluitingen van de CV. Isolatie kan dan ook goed de verwarming op de installatie uitvoeren.

Zorg voor optimale beglazing

Bij de bouw van je huidige woning of in een nieuwbouwwoning zit er altijd een berekening in van de beglazing, zo valt er dus altijd wat te verbeteren. Zo zou je kunnen denken aan extra zonnepanelen, maar ook aan de isolatie van de beglazing. Dit kan het meest voordelig worden aangepakt aan de binnenzijde van de ramen en deuren. In de praktijk blijkt dat de laagtemperatuur berekening van de beglazing nog niet goed voorspelt. Dubbele beglazing is dus een goede manier voor besparing, als je op een budget wilt doen kan dat met plexiglas. Je kan met een plexiglas plaat een voorzetraam laten maken voor dubbele beglazing. Dit is dus een goede manier om je isolatie met een budget te verbeteren.

Check de isolatiegraad van de muren en dak

Vergeet niet te controleren of de muren en dak goed isoleren. De bouw van deze worden gemeten aan de hand van de bouwkundige verwarmingseisen. Bij deze berekening worden de isolatiewaarden verstaan als de minimum verwarmingseisen voor de gehele bouw. De beglazing wordt bij deze berekening niet meegerekend. Eén van de methodes is de graadmeter, waarbij je moet bepalen van welk materiaal het bouwmateriaal is gemaakt. Bij deze methode is het belangrijk dat je weet welke waarden er bij de bouw gelden voor de isolatiewaarden. Een andere methode is de vochtmeting, waarbij je ervoor zorgt dat geen vocht door de muren en dak kan komen.