De Woningblogster
You Are Reading
Tafelkleed of tafelzeil: wat heeft jouw voorkeur?
0
Interieur

Tafelkleed of tafelzeil: wat heeft jouw voorkeur?

Wat ligt er op jouw eettafel? Een tafelkleed? Of kies je liever voor een zeil? En leg je dat dan alleen neer als je eraan gaat eten, of ligt het er permanent? Helemaal niets, dat kan natuurlijk ook nog. Wat je ook kiest, het heeft allemaal zo zijn voordelen en soms ook zijn nadelen.

Tafelkleed: chique maar niet altijd efficiënt

Een tafelkleed, dat is misschien wel de chicste optie van de drie. Zeker als je kiest voor een stoffen exemplaar, van een zware kwaliteit. Zelfs de meest doorsnee eettafel tover je daarmee in een handomdraai om in een sfeervolle, chique tafel voor een bijzonder diner. Natuurlijk kan het ook wat minder groots, en kun je kiezen voor een wat dunner, minder gewichtig exemplaar.

Een kleed op je tafel kan verschillende doeleinden hebben. Een wat kleiner exemplaar leg je vaak neer ter decoratie, het ligt er dan permanent. Grotere tafelkleden gebruik je vooral om de tafel netjes te dekken. Wordt er gemorst tijdens het eten, dan komt dat niet direct op de tafel terecht, die zo in ieder geval netjes blijft. Het nadeel is wel dat de ontstane vlekken soms best lastig uit het kleed te wassen zijn, en je met slordige eters eigenlijk iedere dag een schoon kleed nodig hebt. Bovendien beschermt een stoffen kleed je tafel ook niet volledig. Is de stof verzadigd, dan zal je tafel alsnog vies worden. 

Een tafelzeil: zo blijft je tafel in ieder geval schoon

Een goed alternatief is een tafelzeil. Dat heeft een beetje dezelfde eigenschappen als een kleed, je kunt er je hele tafel mee bedekken wanneer je gaat eten, met een heel belangrijke extra: je maakt het heel makkelijk weer schoon. Het zeil zal gemorst eten en drinken niet absorberen, zodat je het er gemakkelijk weer af kunt vegen met een doekje. Je kunt het zeil zo met gemak meerdere dagen achter elkaar gebruiken, en hoeft niet bang te zijn voor ‘doorlekken’ richting de tafel. Ideaal als er aardig wat gemorst wordt, bijvoorbeeld als je met kleine kinderen aan tafel zit, maar ook prettig om je tafel te beschermen als je bijvoorbeeld gaat gourmetten, waarbij er altijd spettertjes vet op de tafel belanden.

Helemaal niets: let goed op het materiaal

Er zijn natuurlijk ook genoeg mensen die helemaal niets op hun tafel hebben liggen. Geen kleed, geen zeil, geen poespas. Ook prima. Let er echter wel op dat je dan een beetje voorzichtig bent voor je tafel. Er zijn genoeg tafels gemaakt van materialen die redelijk vlekbestendig zijn, en makkelijk schoongemaakt kunnen worden. Onbehandeld hout kan echter kwetsbaar zijn, en is wat minder geschikt om zonder bescherming aan te eten.