De Woningblogster
You Are Reading
Wat kun je doen om je energiekosten te verlagen?
0
Interieur

Wat kun je doen om je energiekosten te verlagen?

We weten het allemaal: de energiekosten worden hoger en hoger. En natuurlijk krijgen alle huishoudens deze en volgende maand een bijdrage van de overheid van € 190,00 per maand, maar voor veel mensen is dit slechts een druppel op de gloeiende plaat. Je zult dus nog meer moeten doen om de energiekosten te verlagen. Dit gaat je in eerste instantie misschien wat geld kosten, maar het zal je, op de iets langere termijn, zeker geld opleveren.

Denk, bijvoorbeeld, aan het laten plaatsen van HR++ glas in plaats van je oude enkele glas.

Wat is HR++ glas eigenlijk?

HR++ glas is een speciale soort dubbel glas. Speciaal omdat het een reflecterende metaalcoating en een isolerende gasvulling heeft tussen de twee lagen. Dit zorgt ervoor dat de warmte in huis wordt gereflecteerd en dat deze zo binnen blijft. De koude van buiten kan, dankzij de isolerende gasvulling niet naar binnen. Het kan de binnenste glaslaag niet bereiken.

Daarbij is het gewoon, helder, glas. Je merkt in het dagelijks gebruik, dus bij het naar binnen of naar buiten kijken, niets van die extra toevoegingen tussen de twee glaslagen. Het beeld wordt niet vertekend zoals dat met erg oud glas vaak wel het geval is.

Wat zijn de voordelen van het plaatsen van HR++ glas?

Meer comfort in huis

De plaatsing van HR++ glas, zeker wanneer dit in de plaats komt van enkel glas, zal een verademing zijn. Het zorgt ervoor dat er geen kou meer van de ramen komt en dat het niet meer tocht langs de ramen. Daarbij zullen deze ramen niet of nauwelijks meer beslaan en zijn ijsbloemen op de ramen écht verleden tijd.

De woning blijft warmer in de winter en koeler in de zomer en, ook niet onbelangrijk, het HR++ glas heeft een geluiddempende werking.

Verbetert de duurzaamheid van je woning

Doordat de warmte in de winter binnen blijft en de warmte in de zomer buiten, hoef je in de winter minder te stoken en in de zomer de airco minder te laten draaien. Dit zorgt voor minder CO2 uitstoot en dát is een flinke winst op het milieu.

Nu alle woningen die verkocht gaan worden voorzien moeten zijn van een energielabel, kun je je voorstellen dat het beter isolerende HR++ glas ervoor kan zorgen dat de woning een beter energielabel krijgt en dus flink zal stijgen in waarde. Een beter energielabel kan er ook voor zorgen dat je woning sneller wordt verkocht.

Verlaagt je woonlasten

Hoe beter de isolatie, die je niet alleen kunt verbeteren door het laten plaatsen van HR++ glas, maar ook door andere probleemgebieden (het dak, de kruipruimte) in je woning onder handen te nemen, hoe minder energie je hoeft te gebruiken en dus hoe lager je energierekening zal uitvallen. Je kunt hierdoor een flinke besparing op de woonlasten bewerkstelligen.

Heeft een inbraakwerende werking

Doordat HR++ glas is voorzien van twee stevige lagen, wordt het voor inbrekers een extra hindernis om in te breken. “Even” een ruitje intikken is er niet meer bij. Inbrekers zullen dan ook eerder voor kiezen om jouw huis over te slaan.

Laat HR++ glas plaatsen

Voor het laten plaatsen van HR++ glas kun je het best de glashandel bij jou in de buurt contacten. Zij weten niet alleen precies hoe het nieuwe glas geplaatst moet worden, ze zorgen er ook voor dat het oude glas op de juiste manier wordt afgevoerd.